Menno van ’t Veld prolongeert clubkampioenschap

Dinsdag 16 april was De Meenschaar het toneel voor de tweede en laatste ronde van de play-off om het klassieke clubkampioenschap 2023-2024. Op de schouders van uitdager Johan Aleman rustte de zware taak om met zwart te winnen om in de race te blijven. Misschien wel vanwege die druk gingen in het vroege middenspel twee zwarte pionnen verloren. Ondanks grote vasthoudendheid moest hij na 77 zetten uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de regerend clubkampioen, Menno van ‘t Veld. De aanwezige andere clubleden hadden allemaal hun partijen al ruimschoots afgerond en konden zo mooi getuige zijn hoe Menno zijn titel alleen dankzij langdurig nauwkeurig spel wist te prolongeren. Volgende week volgt overigens tussen dezelfde twee spelers de krachtmeting om het rapid kampioenschap 2023-2024. Wordt vervolgd, dus.

Kampioenschap
Kampioenschap

Schaaktoernooien in meivakantie in Hoogkerk

Het Nederlands Jeugdkampioenschap vindt dit jaar in Groningen plaats, van 27 april t/m 3 mei in het Dorpshuis in Hoogkerk. Een mooie gelegenheid om de beste jeugdschakers van Nederland in actie te zien, met aanbeveling van de NOSBO. Tevens worden er diverse neventoernooien georganiseerd, ook voor seniorschakers. Alle informatie met aanmeldingslinks is te vinden op:

Programma NJSK 2024

Menno van ’t Veld wint eerste partij in play-offs om het clubkampioenschap.

Afgelopen dinsdagavond heeft Menno de eerste van twee partijen om het ‘klassieke’
clubkampioenschap van Johan Aleman gewonnen.

Het ging lang gelijk op, tot in het eindspel, waarin Menno een toren en loper had,
tegenover een toren en paard voor Johan, en allebei nog een aantal pionnen.
Uiteindelijk kon niet worden voorkomen dat Menno met de toren binnendrong, en enkele
pionnen won. Dit bleek teveel, waardoor Johan na taai verdedigen toch uiteindelijk
in verlies moest berusten.

Johan zal nu de tweede partij moeten winnen om nog kans te maken op de titel, want bij
gelijkspel worden er nog snelschaakpartijen gespeeld om de kampioen te bepalen.

Simultaanschaakavond

Zomaar tussendoor in het schaakseizoen, een simultaanavond!? Of nee, niet zomaar. Twee van onze leden die hun relatief lange afstand naar Bedum te bezwaarlijk zijn gaan vinden, ons oudste lid en ons enig lid uit Drenthe, wilden niet zomaar met de stille trom vertrekken. De jongere van de twee, Menno senior, opperde als afscheid wel een schaaksimultaanavond mogelijk te willen maken, hij wist ook een schaker met goede reputatie die zo’n simultaan zou kunnen geven. Zo trad op 19 maart om 20 uur Christofoor Baljon aan om het op te nemen tegen 16 leden tegelijk.

De clubleden hebben het Christofoor niet gemakkelijk gemaakt, want om 23:30 was vrijwel iedereen nog in de wedstrijd. Toch wist hij overzicht te houden op 1024 velden, want uiteindelijk waren er maar drie spelers hem te sterk af. Omdat de clubspelers 16x zoveel denktijd hadden als de simultaangever gaf dat de leden tussendoor gelegenheid om met elkaar en met de leden op de publieke tribune (jawel!) even bij te praten.

Als club danken we Menno senior en Christofoor voor het mogelijk maken van dit evenement en hopen we ook Jaap bij gelegenheden weer te kunnen verwelkomen op bijzondere clubavonden.

Dat er door iedereen diep maar ook met genoegen werd nagedacht behoeft bij onderstaande sfeerimpressie geen nadere uitleg.

Bedum nipt door naar bekerfinale-1650

Onze thuisbasis De Meenschaar was 12 maart 2024 het toneel van de strijd om een finaleplaats voor de NOSBO beker (rating tot 1650). Dat werd een nek-aan-nek race tussen twee teams van vrijwel gelijkesterkte, Bedum en Sissa. In de reguliere vier partijen verloor Bedum aan het eerste, maar won aan het derde en vierde bord. Het tweede bord ging na een lange partij met wisselende kansen om half twaalf uiteindelijk toch nog verloren. Dus moest een extra ronde snelschaak (3 min + 2 sec/zet) de doorslag geven. Ook de extra ronde snelschaak ging lang gelijk op met het betere perspectief voor Sissa wegens de eerdere winst aan de hogere borden. Maar een bijzondere wending aan het vierde bord zette dat op zijn kop: een verloren stelling leverde in tijdnood alsnog remise door pat op, waarna Bedum vlak voor middernacht met 2½-1½ de verlenging en daarmee het ticket voor de bekerfinale in de zak kon steken.

Eindejaars-snelschaaktoernooi: veel partijen in een gezellige drukte.

Met 31 schaakliefhebbers werd op de laatste schaakavond van 2023 het traditionele Bedumer open eindejaars-snelschaaktoernooi weer tot een groot succes gemaakt. In twee keer zes rondes zijn op 19 dec. in totaal maar liefst 156 partijen gespeeld. Terwijl de leeftijden (8 tot 86 jaar) en de speelsterktes behoorlijk uiteen liepen bleef toch niemand op de 0 steken. En daarbij waren er na afloop volop prijsjes passend bij de tijd van het jaar. Al met al een zeer geslaagde avond!

Op 9 jan. gaan we in 2024 weer van start met een klassieke avond waarop meteen een thuiswedstrijd in de NOSBO competitie tegen Groninger Combinatie I op het programma staat.

Bedum wint eerste competitiewedstrijd

Op dinsdag 7 november konden we het tweede team van Sissa ontvangen voor een thuiswedstrijd in de NOSBO competitie. De twee eerst afgelopen partijen gingen ondanks moedige tegenstand verloren, dus dat zag er voor het team eerst nog wat minder goed uit. Maar vervolgens kregen alle spelers van ons team overwicht, soms zelf uit een schijnbaar kansloze positie. Uiteindelijk werd op het eerste bord na een slopende partij om kwart voor twaalf de eindstand bepaald op 6-2.

Ook de interne competitie draaide volop door met oudere en nieuwe leden zodat we met een volle bak van bijna dertig spelers een prachtige schaakavond hadden, getuige ook deze actiefoto. De nieuw aangeschafte klokken konden direct ingezet worden.

Schaak-off bracht mooie schaakavond

Op 19 sept werd bij Schaakclub Bedum meegedaan aan de eerste ronde van het landelijke Rapid Schaakoff toernooi. Met vier gasten van buiten de club erbij was het een volle zaal waarin iedereen op eigen niveau tegenstanders trof en drie schakers aan het eind van de avond, na twee spannende barrages wegens ex equo, zich plaatsten voor de regionale ronde in november.
Daarbij was het voor iedereen ook een heel gezellige avond, met nieuwe schaakcontacten. .
Diverse leden en gasten zeiden al weer uit te zien naar een volgende Rapid avond van de club, de eerstvolgende is op 24 oktober.