9. Schaken tegen vrouwen.

De Sissa(si)sters

De superioriteit van vrouwen is op sommige gebieden onovertroffen. Ook in het schaken, wanneer je het tenminste ruimer wilt zien dan 64 velden.

Mannen waren het toen Bedum voor de NOSBO-beker tegen de meiden van Sissa uit Groningen moest spelen. De opkomst alleen al: de begeleidende heren kwamen eerst de speelzaal in, even later gevolgd door de dames zelf. Bedum was meteen alert. Het spelniveau steeg door de concentratie uit boven het gebruikelijke plafond. Bedum won verdiend met 3,5 tegen 0,5. De meiden keerden kansloos terug naar de kroeg in Groningen, wat overigens geen straf is.

Het tegenbezoek voor een gewone competitiewedstrijd verliep heel anders. De vrouwen zaten heel huiselijk nog te eten aan de speeltafel. De kachel snorde, de hond schurkte tegen menig been , de koffie geurde, de lampjes, de plantjes…… Op vrijdagavond weet de vrouw wat jongens nodig hebben. En jongens waren we, met open ogen gingen we voor de bijl. Na ongeveer een uur staat Bedum er niet eens slecht voor. Bord 4 oogt gewonnen (materiaal), net als bord 2 (positioneel). Bord 3 staat ‘overwegend’ en op Bord 1 gaat de beslissing laat vallen. Een volgend middel wordt ingezet: de giechel en het gesprek over het verschil tussen mannen en vrouwen. De vrouwen drinken nonchalant bier en wijn, en de jongens koffie, kola en koud water. Schaken is geëmancipeerd: meiden als mannen, jongens als jonkvrouwen. Ray Davies zong het al: ‘ I’m glad I’m a man, and so was Lola’. In dit geval was Lola Sissa.

Bord 4 wint, natuurlijk. Maar dan: Bord 1 sneuvelt direct daarna omdat pionnen soms sterker zijn dan je denkt. Bord 2 schrikt en geeft angstig remise. De avond rust ineens op de fragiele schouders van Bord 3. Tergend langzaam wordt de druk hoger. Allerlei Sissa mannen kijken hoopvol naar de dame achter het bord, meer drank wordt aangevoerd. Bedum Bord 3 laat twintig winstkansen liggen en schuift ogenschijnlijk ongestoord naar de laatste minuten. De omstanders kunnen het nauwelijks nog aan, de bar wordt de verzamelplek, vol borden met varianten. De teamleider van Bedum denkt: ‘het zal toch niet gebeuren?’.

Met de vlag op vallen waart de geest van Jan Hein Donner voorbij. De krachtsverhoudingen worden weer in een natuurlijke positie gebracht: Bord 3 wint na een kleine onnauwkeurigheid van de tegenstander. Bedum2 wint met 2,5-1,5 van Sissa 6. Hennie, Jaap, Menno senior, medior en junior gaan opgelucht naar huis, maar zijn gewaarschuwd: de vrouwen komen!

Menno van Heumen

2 gedachten over “9. Schaken tegen vrouwen.

  1. Beetje laat, maar wat een leuk stukje over onze wedstrijd tegen Bedum 2!
    Laatste wedstrijd van komend seizoen nemen we revanche. Let maar op 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *