12. Eind van een seizoen; over Dinie, Sjaak,….., en Jaap

Blij, niet blij, snel en Jaap vd P.

De man van Dinie, onze keukenkoningin,  heeft zomaar, na jaren trouwe dienst ontslag gekregen. Geen situatie waar je blij van wordt. En toch smaakt de koffie even lekker, want Dinie doet geen concessie aan kwaliteit. Hulde.

Sjaak is kampioen geworden. Daar was hij erg blij mee. Terecht. Menno junior slaagde er niet in om van hem te winnen. Sjaak dwong in de beslissende partij redelijk gemakkelijk remise af en daar had hij genoeg aan. Menno speelde met wit. Helaas misschien, want met zwart mag hij graag een bijzondere verdediging kiezen: de Budapester verdediging, Albin’s tegengambiet of de Scandinavische verdediging allemaal speelwijzen die hij graag hanteert. Nu moest hij openen: het werd e2-e4. Waarom niet gekozen voor het avontuur met Réti Pg1-f3?

De kampioenen wisselen elkaar af: Sjaak, Theo, Menno, Theo, Sjaak. Zoiets tenminste. Bert Valkema moet eindelijk doorbreken, vind ik. Die speelt zo degelijk als eikenhout. En waarom doet Gerard Bakker niet een ferme gooi naar het kampioenschap? Wel analyseren tot middernacht, maar niet Menno junior van het bord spelen of Theo laten klappertanden zodat hij niet meer eventjes naar buiten kan voor een snelle sigaret.

Sjaak verliest niet snel. Maar is het wel bekend dat Jaap vd Ploeg hem een keer in de openingsfase volledig van het bord speelde? Nu de naam gevallen is, zullen wat meer van deze Jaap bekend maken.

Jaap is vaak razendsnel. Niet alleen met het legen van een glaasje jenever. Kijk maar eens goed hoe hij dat doet. Eerst een uiterst klein teugje om  in te drinken en dat hup in 1x het glaasje legen. Hij rekent af door geld te halen uit een overjarige portemonnee, die half uit zijn broekzak steekt en dus ook wel eens op de grond valt ( wat hij niet in de gaten heeft). En, wat ook opvalt is dat hij zich met redelijk  gemak verplaatst ook al zijn zijn schoenveters steevast  los. Je zou verwachten dat hij de neiging heeft te struikelen, maar nee; dat gebeurt overigens wel op het schaakbord. Hij kan zomaar een dame weggeven of een stuk offeren voor een verbetering van een stelling die alleen hij ziet. Ook kan hij als geen andere bluffen. Zo heb ik hem een keer een pion vanuit de beginpositie 2 plaatsen op zien schuiven met een bijna gewelddadige lichaamstaal en een ferme klap op de tere houten omlijsting van de klok. Dit gebeurde met zoveel overtuiging dat de tegenstander niet meer wist dat je ook en-passant mocht slaan. Als dat geheugenverlies niet was opgetreden, dan had Jaap moeten opgeven. Nu won hij.

Er is op de club niemand die zo weinig bedenktijd gebruikt als Jaap. Het komt voor dat de tegenstander 2 uur nadenkt en Jaap nog maar een paar minuten verbruikt heeft.

Jaap handhaaft ook zijn eigen vocabulaire. ” Die paard staat daar gewoon slecht”, “die loper kijkt naar die veld d4″. Spectaculair is zijn visie : ” als je er slecht voor staat moet je gewoon keihard aanvallen en bluffen, de tegenstander raakt dan in de war en doet iets doms”. Soms krijgt hij gelijk.

Jaap is een degelijke speler, die in veel gevallen weet wat hij doet en een stelling goed kan doorgronden. Aan het begin van de avond is Menko altijd bezig met het oplossen van de probleempjes uit stap 4 of 5. Hij is o.a. daardoor veel sterker geworden. Een kenmerkende uitspraak van hem is : ” die knol moet je gewoon van het bord meppen”. Maar de problemen die hij aan het begin van de avond probeert op te lossen, worden vaak door Jaap vrij snel ontrafelt.

Tot slot een voor Jaap kenmerkende partij. Kor Hameleers (Veendam) tegen Jaap vd Ploeg.

De eerste 10 zetten laat ik zonder commentaar passeren:

1. e4 c5          2. d4 cxd4      3. Dxd4 Pc6   4. Da4 g6       5. Pa3 Lg7     6. Pf3 a6

7. Ld3 Ph6     8.Lxh6 Lxh6  9.Pb5 0-0       10.0-0

Nu speelt Jaap 10…….d5. Natuurlijk volgt 11. exd5 en Jaap slaat met de dame 11…..Dxd5

Wit speelt natuurlijk 12. Pc7 en wint de kwaliteit.

Wat doet Jaap? In de aanval!!!! Niet 12………Dd8, maar Dh5.

Er volgt 13. Pxa8 Lg4           14.Pd4 Pe5.

Wit staat nog steeds erg prettig, maar de witspeler denkt dat zijn klok is gevallen. Galant wijst Jaap hem er op dat hij nog een uur bedenktijd heeft. Maar, de witspeler is in de war en gaat hopeloos de mist in:

15. f3 Lf4      16. h3 Lxh3   17.gxh3 Dxh3  18.Tf2 Le3.

En het is uit.

 

 

 

 

2 gedachten over “12. Eind van een seizoen; over Dinie, Sjaak,….., en Jaap

  1. Mooi stukje Menno (senior)!
    Maar het Scandinavisch heb ik nog nooit gespeeld: op 1.e4 speel ik al sinds jaar en dag 1. … c5.

  2. Beste Menno junior. Ik weet zelf nauwelijks wat het scandinvisch inhoudt en weet helemaal niet of jij het ooit gespeeld hebt. Ik noemde het om aan te geven hoeveel zijdig jij bent: je kunt alles spelen. Zie het als compliment.
    Goede vakantie.

    Menno senior

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *