13. Schaken in november

Hoewel de competitie al begint in september is november de maand waarop het echte schaken begint. Iedereen is weer ingespeeld, de eerste externe wedstrijden zijn gespeeld en het is weer lekker donker ’s avonds.

Ronde 9 heeft zeven partijen op het programma en iedereen heeft er zin in. Binnen een kwartier staan de meeste stukken al behoorlijk verspreid over de borden. En dan gebeuren er weer de meest wonderlijke dingen.

Omdat het slachtmaand is denkt Jaap dat ie al zijn stukken moet offeren om Bert in de war te brengen. Dat lukt natuurlijk niet en binnen een uur is het voorbij. Jaap verliest.

Theo heeft zich dit jaar voorgenomen zeldzame openingen te spelen. Na zet 3 staat de zwarte dame op a5. Alex denkt een uur na en speelt vervolgens ijzersterk naar een remise.

Menno jr is zo snel dat voor Daan er erg in heeft hij een kwaliteit achterstaat. Vervolgens lekker afruilend wordt er naar de winst gespeeld. De middelste rijen en lijnen zijn voortdurend leeg, dat komt niet vaak voor.

Menno sr is als vanouds lang bezig. Tegen Henk (S) staat er een mooi vierkantje pionnen maar beide spelen het degelijk weg en delen de punten.

Bij Karel en Gerrit gaat het over en weer met vorkjes, penningen en wisselende kansen. Gerrit pakt de winst.

Henk (K) weet als altijd een heel klein voordeel vast te houden en Hennie de fout te laten maken. Forceren heeft in de regel geen effect, zeker niet tegen Henk.

Menko en Berend besluiten om de pionnen zolang mogelijk te laten staan. Een eindspel met acht pionnen elk is heel riskant. Eén zet te vroeg of te laat en het is voorbij. Menko speelt het keurig: 1-0.

Die laatste partij geeft aanleiding voor de volgende regels:

de pion

tegen de stroom in

strompelend haast

 met wat geduld

kan het nog wat worden

Ach ja, november, het herfst, maar schakers blijven blijmoedig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *